NYILAS csillagkép

A Nyilas csillagkép, vagyis latinul a Sagittarius különleges konstelláció a számunkra, ugyanis az európai középkorban a magyarokkal azonosították a formációt, feltehetően a kalandozás kori nyilazó magyarok látványának hatására. Az égbolton többek között a Sas, a Kígyó, a Skorpió és a Bak csillagképek is körülölelik. 

A görög mitológiában a konstellációt Kheirónnal, a bölcs és nagylelkű kentaur tanítómesterrel azonosítják. A történet szerint a kentaurokat vadnak és kegyetlennek tartották. Közöttük az egyetlen kivételt Kheirón jelentette, aki nagy tiszteletben álló tanítómester volt az orvoslásban, a gyógyításban, a művészetben, a zenében, az építészetben és még a fémművességben is. Tanítványai között volt többek között Akhilleusz is. 

Kheirón halhatatlan élőlény volt, félig ló, félig pedig emberi testben. Azonban egy napon Héraklész, Zeusz és Alkméné hős gyermeke a mérgezett nyilával megsebesítette, és bár a kentaur nem halt meg, rettentő fájdalmat kellett átélnie. Szenvedése olyan elviselhetetlen volt, hogy önként lemondott a halhatatlanságról. Zeusz hagyta, hogy eltávozzon az élők sorából, majd tisztelete jeléül az égboltra tette Kheirónt. A mítosz szerint így született meg a Nyilas csillagkép. 

Érdekesség, hogy a Nyilas a megfeszített íjával pontosan a Skorpió szívére, vagyis legfényesebb csillagára, az Antaresre céloz. 

Ötletek

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseid között: